loading

A është e vërtetë se të jesh fëmijë i vetëm të bën të ndihesh i vetmuar?

Anëtarët e familjes, miqtë, fqinjët – të gjithë vazhdimisht na tregojnë se të kesh një motër ose vëlla (e kishe moter) është gjë e mirë për fëmijët. Perceptimi është  se një fëmijë i vetëm mund të ndihet i vetmuar. Por a është kjo e vërtetë?
0 0

Ja se çfarë ka publikuar Firstcry Parenting për rastet kur një fëmijë i vetëm mund të ndihet i vetmuar:

  1. Nuk ke shok apo shoqëri në familjet ku punohet shumë. Një nga problemet më të mëdha me të cilat vetëm fëmijët përballen është mungesa e një shoku për të luajtur. Gjithnjë e më shumë, familjet po bëhen më të vogla dhe nënat largohen nga shtëpia për të punuar.

Shpenzimet po rriten, dhe nevoja për të patur një karrierë po bëhet gjithashtu përparësi për shumë gra. Në këtë mjedis, një fëmijë i vetëm shpesh përfundon duke kaluar kohë vetëm me veten e tij, pa asnjë shok për të luajtur së bashku.

Një nënë thotë, “Më shumë se gjithçka tjetër, një burim i dytë i dashurisë sjell një ndjenjë ekuilibri në jetën e fëmijëve tanë. Një shok loje dhe ndonjëherë një shok shpirti, me të cilin ndani prindërit, një familje dhe një fëmijëri. ”

Mendimi i ekspertëve: Psikologët e fëmijëve pajtohen me idenë se kalimi i kohës me anëtarët e familjes bën një ndryshim të madh në zhvillimin socio-emocional në jetën e hershme. Prandaj, kur një fëmijë jeton me një motër dhe vëlla dhe gjen një shok për të luajtur, sigurisht që është i dobishëm. Sidoqoftë, kjo në asnjë mënyrë nuk do të thotë që fëmijët e vetëm nuk mund dhe nuk kanë shokë.  Kjo varet nga përpjekjet që ne si prindër jemi në gjendje të bëjmë për lumturinë e fëmijës tonë. Shumë nëna sot zbulojnë mënyra se si të mos e lejojnë fëmijën e tyre të vetëm të ndjehet i vetmuar – qoftë duke kaluar më shumë kohë me ta kur është e mundur, duke organizuar lojëra etj.

  1. Nuk do të ketë asnjë kur prindërit e tij të mos jetojnë më.

Një nga efektet më të cituara ‘negativisht’ për të qenurit një fëmijë i vetëm është se ata nuk do të kenë një motër ose vëlla për t’u kujdesur për ta, veçanërisht nëse ndodh diçka e paparashikuar për prindërit. Një konflikt personal, një aksident, humbje jete, trazira – në të gjitha këto situata, një fëmijë i vetëm nuk do të ketë njeri që t’i mbështesë ata.

Mendimi i ekspertëve: Nuk ka dyshim se motrat dhe vëllezërit ofrojnë një lloj të bukur dashurie, kujdesi dhe sigurie. Sidoqoftë, le të jemi të sinqertë – shumë prej nesh janë përballur me situata kur miqtë dhe fqinjët tanë na kanë ardhur në ndihmë, kur vëllezërit e motrat tanë nuk e bënë, ose nuk mundën. Ekspertët e zhvillimit të fëmijëve besojnë se fëmijët tanë mund të krijojnë lidhje të thella me njerëzit që nuk i kanë gjë sa i përket lidhjeve të gjakut.

Gjithashtu, thjesht të kesh një motër ose vëlla nuk siguron asnjë lloj mbrojtje; është rëndësia e të krijuarit miqësi dhe lidhje të forta ajo që ka vërtet rëndësi.

  1. Fëmijët e vetëm nuk mësojnë se si t’i ndajnë gjërat / luajnë me fëmijët e tjerë

Meqenëse vetëm fëmijët rriten vetëm në shtëpi, pa fëmijë të tjerë, shumë mendojnë se ata nuk mësojnë artin e ndarjes me të tjerët. Ata kanë tendencë të “zotërojnë” gjërat e tyre – nga lodrat tek librat – dhe nuk duan të lejojnë që t’i ndajnë me dikë tjetër këto sende. I njëjti problem vjen edhe kur luajnë me një fëmijë tjetër, mbase me dikë nga lagja. Ata janë aq të mësuar të luajnë vetëm, saqë e kanë të vështirë të kuptojnë konceptet e shpirtit të ekipit, të ndajnë lojëra me të tjerët, etj. Kjo është një linjë mendimi mjaft e përhapur vetëm për sjelljen e fëmijëve.

Mendimi i ekspertëve: Kjo thjesht nuk është e vërtetë. Fëmijëve të vetëm mund t’u mësohet arti i ndarjes ashtu si dhe fëmijëve që kanë motra dhe motra. Kjo varet vetëm nga mënyra se si prindërit i mësojnë këto gjëra dhe nëse ata vetë i praktikojnë këto zakone të mira. Fëmijët tanë mësojnë nga ne pasi ne jemi modelet e tyre.

“Të mos qenit i aftë për të ndarë gjërat me të tjerët” është vetëm një karakteristikë stereotipike, të cilën ne ua atribuojmë fëmijëve të vetëm. Fëmijët e vetëm përshkruhen shpesh si të vetmuar, egoistë, të cilët nuk dëshirojnë të ndajnë asgjë me të tjerët dhe nuk kanë durim, por këto karakteristika janë tipike për fëmijët e vegjël në përgjithësi dhe për shumë të rritur, pavarësisht nëse ata kanë motra ose jo. Personaliteti është i bazuar në llojet e marrëdhënieve të hershme që fëmijët krijojnë me kujdestarët e tyre. Fëmijët e vetëm si të gjithë fëmijët, kopjojnë atë që shohin. ”

4.Ata rriten të llastuar, me lëkudje humori dhe introvertë.

Kjo është një nga karakteristikat që zakonisht perceptohet për fëmijët e vetëm. Shumë njerëz mendojnë se fëmijët e vetëm janë të trembur ose introvertë, pasi nuk kanë fëmijë të tjerë për të biseduar në shtëpi. Atyre nuk u pëlqen të flasin ose të përzihen me njerëz të tjerë. Ata janë gjithashtu më të prirur ndaj ndryshimeve të humorit – sjellje që shpesh i bën ata agresivë dhe egoistë rreth fëmijëve të tjerë. Kjo sjellje, e quajtur gjithashtu “sindromi i fëmijës së vetëm”, gjoja buron nga mënyra sesi prindërit e tyre i kanë zhgënjyer gjithmonë ata.

Mendimi i ekspertëve: Ky është një tjetër stereotip vetëm për fëmijët  e vetëm që ka pak të verteta. Është e vërtetë që fëmijët e vetëm mund të sillen ndryshe nga fëmijët që janë rritur me motra dhe vëllezër, por kjo nuk do të thotë që ata nuk kanë humor të mirë apo nuk janë njerëz të mirë.

  1. Do të pyeten gjithmonë se përse prindërit e tyre nuk bënë fëmijë tjetër.

Nëse jeni një fëmijë i vetëm, shanset janë që do të keni një periudhë të vështirë derisa të rriteni – të paktën kështu besohet gjerësisht. Shoqëria jonë bombardon prindërit me pyetje për gjithçka – nga zgjedhjet e tyre personale deri tek planet e tyre për fëmijë. Fëmijët e vetëm shpesh pyeten pse prindërit e tyre nuk bënëmë shumë fëmijë. Edhe pse ndonjëherë kjo mund të shihet si një shaka, ajo mund t’i çojë fëmijët të mendojnë ose të shqetësohen për këtë. Shpesh, insinuacioni themelor është se ka pasur një “problem mjekësor” me prindërit. Disa fëmijë gjithashtu kanë tendencë të zhvillojnë një kompleks / ndjenjë të izolimit për shkak të mënyrës se si ata janë të vetmit në rrethin e tyre të miqve që nuk kanë një motër ose motër.

Opinioni i Ekspertëve: Për këtë, ekspertët socialë dhe komentuesit pajtohen. Njerëzit e tjerë ndërhyjnë dhe të qenit prind i një fëmije të vetëm ose të qenit një fëmijë i vetëm, mund të jetë ndonjëherë irriturese.  Sidoqoftë, kjo është gjithashtu e vërtetë për fëmijët që kanë motra dhe motra. Këta fëmijë marrin pyetje personale në lidhje me rivalitetin e motrave, favorizimin e treguar nga prindërit dhe nëse janë apo jo “fëmija i preferuar”. Ndërhyrja dhe gjykimi janë, për fat të keq, një pjesë e shoqërisë në të cilën jetojmë dhe nuk duhet të diktojnë zgjedhjet tona të jetës personale.

  1. Ata janë më të prirur ndaj depresionit dhe zakoneve të këqija

Disa njerëz gjithashtu besojnë se fëmijët e vetëm janë të çuditshëm, të ftohtë dhe oa humor – faktorë që shkaktojnë depresion tek ata në vitet e tyre të rritjes. Meqenëse ata nuk kanë askënd të afërt në moshë për të ndarë ndjenjat e tyre në shtëpi, ata gjithashtu mund të jenë më të predispozuar të marrin zakone të këqija, si pirja e duhanit, pirja e alkoolit, etj., Shpesh kjo  lidhet me familje të vetmuara, ku fëmijët u rritën në izolim. Kjo shihet si një nga efektet psikologjike të të qenit fëmijë i vetëm.

Opinioni i Ekspertëve: Çuditërisht, duket se ka disa të vërteta për këtë besim. Sipas një studimi të vitit 2011 nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve,  fëmijët e vetëm kanë 62% më të predispozuar të jenë të pakënaqur, të trishtuar ose në depresion. Nga ana tjetër, fëmijët e mesëm dhe më të vegjël janë 37% dhe 15% më pak të predispozuar për depresion. Sidoqoftë, ekspertët besojnë gjithashtu se mënyra e rritjes së një fëmije, ambienti i tij në shtëpi, ekspozimi ndaj ambienteve sociale dhe miqve dhe temperamenti individual kanë shumë lidhje me këto statistika. Prindërit e fëmijëve të vetëm kështu mund të duhet të jenë më të përkushtuar në kohën e duhur për fëmijët e tyre dhe të jenë dëgjues të mire.

Lexo edhe: Kur mund të qëndrojë një fëmijë i vetëm në shtëpi?


Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar IdentifikohuMateriale te ngjashme

Keni fëmijë të ndrojtur? Mos...

Një pjesë shumë e rëndësishme në edukimin e fëmijëve është t'i ndihmojmë ata të bëhen individë të sigurtë, me vetëbesim në gjërat që bëjnë e thonë. Por, ku dhe si...

Pse fëmijët mund të jenë...

Nëse ju tingëllon e njohur kjo me siguri keni pyetur veten se “çfarë po bëj keq”? Ndaloni së torturuari veten: nuk ka të bëjë me ju. Fëmijët kanë arsyet e...

8 arsyet pse fëmijët bullojnë...

Pjesa më e madhe e këtyre fëmijëve janë vajza. Ky është një problem që ka nevojë për vëmendje, por së pari, ne duhet të shohim në themelin e arsyes pse...

Efektet pozitive dhe negative që...

Që nga shfaqja e filmave vizatimorë mbi një shekull më parë, disa gjenerata të fëmijëve janë rritur duke parë filma të animuar. Një mori vajzash kanë fantazuar se janë princesha...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X