loading

A duhet ta lajmë mishin e pulës para se ta gatuajmë?

0 0

Për shumë njerëz, larja e mishit të pulës është një hap i domosdoshëm që duhet të ndodhë para se të arrijnë në kënaqësinë e vërtetë të gatimit të zogut. Në një studim të vitit 2015 mbi Mbrojtjen e Ushqimit ku u anketuan 1,504 persona, 69 për qind e tyre raportuan se lanin mishin e pagatuar të pulës. Por shumë njerëz as nuk e kishin menduar ta lanin para se ta gatuanin.

Ata që e lajnë pulën e bëjnë këtë sepse mendojnë se është një mënyrë e sigurt para përgatitjes.

Por çfarë ndodh kur ju lani pulën?

Pulat e pagatuara ose mishi i tyre, shpesh janë të kontaminuara me baktere që mund të shkaktojnë sëmundje ushqimore, siç janë kampylobakteri, salmonela dhe Clostridium perfringens.

Për fat të keq, larja e pulave, ekspertëve nuk ju duket hapi i duhur pasi sipas tyre, akti i larjes së pulës së pagatuar bën thjesht që të përhapen këto baktere.

Pavarësisht nëse përdorni apo jo solucion, mishi i pulës në momentin që do ta lani do të spërkasë lëngjet e saj në ambientin përreth, ushqime apo enë.

Departamenti Amerikan i Bujqësisë (USDA) vlerëson se ky ujë mund të përhapë bakteret deri në 1 metër rreth lavamanit tuaj.

E vetmja mënyrë që mund ta lani të sigurt pulën para se ta gatuani është nëse jeni në një fermë, dhe e lani atë larg vendit ku do të gatuani.

Përtej efekteve potencialisht të dëmshme të larjes së pulës në kuzhinën tuaj, ekspertët thonë se as nuk është e nevojshme të bëhet kjo gjë.

Ngrohja nga gatimi eleminon shumicën e baktereve të pulës së pagatuar.

Ajo që duhet të bëni është të gatuani pulën në temperaturën e duhur.

Gjithashtu ekspertët thonë se nuk duhet të bëni këto gabime me mishin e pulës:

  • Nuk duhet të vendosni pulën e pagatuar mbi gjëra të tjera në frigorifer. Kjo pasi nga pula mund të kullojë lëng që nëse shkon tek ushqimet e tjera rezulton me përhapjen e sëmundjeve. Pulën duhet ta mbani në një enë të mbyllur në mënyrë që të mos rrjedhë.
  • Frigoriferin nuk duhet ta mbani me temperaturë të lartë. Kontrolloni temperaturën e frigoriferit që të jetë nën 4 gradë celcius nëmënyrë që të jetë e vështirë perhapja e baktereve.
  • Mos e lini pulën pa e vënë në ngrirje për një kohë të gjatë pasi bakteret rriten shumë shpejt dhe dyfishohen për 20 minuta.
  • Lani dërrasën e prerjes. Kujtohuni ta lani gjithnjë me solucion pastrues pasi keni prerë diçka.

Lexo edhe: Kur t’i fillojme mishin e pules femijes dhe cfare te kemi parasysh?

Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

7 arsye pse duhet t’I...

Huffington Post shkruan se ka disa arsye pse zgjedhja më e mirë është t’i çoni fëmijët në plazh. Ja cilat janë ato: 1 - Fëmijët mund të eksplorojnë dhe të...

Fushata në tualetet e ambienteve...

Donte Palmer është një baba shembullor, i cili disa herë është bërë viral në rrjet për shkak të kujdesit që tregon për fëmijët e tij. Në një nga postimet e...

Piku i nxehtësisë në verë,...

Mjafton që temperaturat të rriten, siç është normale në këtë periudhë, që fëmijët të jenë në rrezik: foshnjat, në fakt, janë shumë të ndjeshëm ndaj nxehtësisë. Por ka rregulla që...

Pse fëmija juaj qan kur...

Më poshtë, ju tregojmë arsyet e mundshme pse fëmija juaj qan gjatë jashtëqitjes, dhe çfarë mund të bëni për ta rregulluar këtë. Nëse fëmija juaj nuk është në gjendje të...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X